.

Οι «Κλόουν της Τάξης» μπορεί να είναι τα εξυπνότερα παιδιά της τάξης σύμφωνα με μελέτη

 

 

Από τον τυπικό φιλομαθή μαθητή μέχρι τον κλόουν της τάξης, κάθε τάξη φέρνει πολλές προσωπικότητες στην ίδια αίθουσα.

Ενώ οι φιλομαθείς μαθητές εκτιμώνται ιδιαίτερα από τους συνομηλίκους και τους δασκάλους τους ως οι πιο έξυπνοι, οι κλόουν της τάξης σπάνια θεωρούνται κάτι ανάλογο.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι «κλόουν της τάξης» είναι οι πιο έξυπνοι μαθητές στη τάξη.

 

Μια νέα μελέτη με τίτλο «Είναι τα πιο χιουμοριστικά παιδιά πιο έξυπνα;» επιβεβαιώνει αυτόν τον ισχυρισμό και θέτει τις βάσεις για την επανεκτίμηση του χιούμορ στην τάξη.

Η Τεχνική Συναινετικής Αξιολόγησης (CAT) χρησιμοποιήθηκε από μια ομάδα επτά επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων γελοιογράφων και παιδαγωγών, για να αξιολογήσει τις λεζάντες που είχαν γράψει 217 μαθητές για 10 γελοιογραφίες σχετικά με το χιούμορ και το κωμικό στοιχείο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η διάνοια και η αίσθηση του χιούμορ συνδέονται σημαντικά.

 

Η αύξηση της σκέψης και κριτικής ικανότητας ενός ατόμου οδηγεί παράλληλα σε αύξηση της αίσθησης του χιούμορ.

 

Επιπρόσθετα, η ικανότητα λεκτικού συλλογισμού είναι το διανοητικό στοιχείο που προβλέπει με μεγαλύτερη ακρίβεια την αίσθηση του χιούμορ ενός ατόμου.

Η σημασία της μελέτης βασίζεται στο γεγονός ότι η σύνδεση της διάνοιας με το χιούμορ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών.

 

Ωστόσο, η μελέτη δεν είναι ακριβώς αντιπροσωπευτική για όλους τους πολιτισμούς ή απόλυτα ακριβής, καθώς έχει κάποιους περιορισμούς.

Πρώτον, η μελέτη είναι πολιτισμικά σχετικιστική. Το χιούμορ είναι διαφορετικό μεταξύ των πολιτισμών και η συσχέτιση της ευφυΐας με το χιούμορ πρέπει να μελετηθεί ανάλογα με τη κουλτούρα.

Δεύτερον, οι συγγραφείς ορθά αναφέρουν ότι οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη μελέτη είναι πιο συγκεκριμένοι από ό,τι σε προηγούμενες μελέτες, αυξάνοντας τη συσχέτιση μεταξύ των δύο παραμέτρων.

 

 

Παρά τους περιορισμούς, η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να απομακρυνθούν από τα στερεότυπα σχετικά τη συμπεριφορά στη τάξη και να αναθεωρήσουν την αντίληψή τους για τους μαθητές με χιούμορ.