.

Αλκυονίδες ημέρες: Ο μύθος για τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα

 

 

Γνωστές σε όλους μας οι Αλκυονίδες μέρες σαν ονομασία κρύβουν έναν μύθο που ελάχιστοι γνωρίζουν.
 

Στην ελληνική μυθολογία, ένα ζευγάρι, ο Κύηκας και η Αλκυόνη, ζούσαν στο σπίτι τους πλάι στη θάλασσα.
 

Το ζευγάρι ήταν ερωτευμένο και θεωρούσαν τους εαυτούς τους τυχερούς που κατάφεραν να ζούνε μια ήρεμη και όμορφη ζωή απολαμβάνοντας τον έρωτα και τη κοινή τους ζωή.
 

 

Θεωρώντας την τύχη τους ισάξια με των θεών, ένιωθαν θεοί και οι ίδιοι απολαμβάνοντας τα αγαθά που τους πρόσφερε η γη τους.
 

Όταν δε έφτασαν στο σημείο να αλληλοαποκαλούνται χαϊδευτικά με τα ονόματα του Δία και της Ήρας, οι θεοί εξοργίστηκαν.
 

Η ύβρης που διέπραξαν τιμωρήθηκε από τον ίδιο τον Δία.

 

Όταν ο Κύηκας βγήκε να ψαρέψει με την βάρκα του, ο Δίας του έριξε κεραυνό θρυμματίζοντας το πλεούμενό του με σκοπό να τον πνίξει.
 

 

Η Αλκυόνη βλέποντας από ψηλά τον άντρα της να πνίγεται όρμησε και η ίδια στη θάλασσα από τον βράχο που στεκότανε για να σκοτωθεί.
 

 

Βιώνοντας την αγωνία και εντυπωσιασμένος από την αληθινή και αγνή αγάπη της γυναίκας για τον σύντροφό της, ο Δίας αλλάζει γνώμη και δείχνοντας συμπόνια τους μεταμορφώνει σε πουλιά αλκυόνες.
 

 

Πλέον σαν πουλιά με λαμπερά γαλάζια φτερά, το ζευγάρι εξακολουθεί να ζει δίπλα στην ακτή, και να γεννά τα αυγά του μέσα στη βαρυχειμωνιά.

 

 

Η μανιασμένη θάλασσα όμως κατέστρεφε τα αυγά τους, κι έτσι σε μια τελευταία ένδειξη συμπόνιας, ο Δίας αποφάσισε να φέρνει κάθε χρόνο, μέσα στον χειμώνα, λίγες ημέρες ήλιου και καλοκαιρίας για να μπορέσει η αλκυόνα να κλωσήσει τα αυγά της.

 

 

Εξ ου και οι Αλκυονίδες ημέρες.